Senaste inläggen
I lördags var vi hemma hos min kollega Angelica på kräftskiva. Vi började kvällen med lerduveskytte och shit va kul det var! Jag har aldrig skjutit med ett gevär innan så det var lite läskigt första skotten men sen kändes det bättre. Tyvärr träffade inte jag en enda lerduva... men de andra var duktiga!
Vissa var väldigt exalterde!
Vi hade knytis och jag lagade västerbottenpaj. Jag letade på nätet efter recept och de flesta innehöll nästan precis samma ingredienser. Så här gjorde jag min:
För en pajform på ca. 22 cm
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
en nypa salt
ev. ett par tsk vatten
3 ägg
en nypa salt
vitpeppar
2 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör, mjöl, salt och ev. vatten till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i frysen ca 10 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda sedan i ca 10 minuter. Vispa undertiden försiktigt ihop ägg, salt, vispgrädde och ost. Häll i äggsmeten i pajskalet och ställ in i ugnen tills pajen blir gyllene i färgen, ca 20-25 minuter. Går utmärkt att göra dagen innan och värma på i ugnen. Servera gärna med en klick creme fraiche och hackad rödlök.
Det har tyvärr inte blivit så mycket bloggande denna vecka... Men nu är jag iaf tillbaka! Idag har jag varit ledig så jag har sprungit hela 8 km! och börjat på en ny tavla, ni kanske får se den när den är färdig ;)
Ikväll har jag och sambon lagat jättegod lax. Det är verkligen ingen kalorisnål mat men det är ju nästan ingen god mat! Förresten har vi börjat att köpa färsk lax över disk eftersom det är mycket godare än frysta bitar, dessutom oftast billigare!
Lax med västerbottentäcke, 2 p.
300 g hel lax
100 g philadelphiaost
hackad gräslök
ca. 75 g riven västerbottenonst
flingsalt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen på lite bakplåtspapper i en ugnsform. Salta och peppra. Blanda philadelphia med hackad gräslök, 50 g av den rivna osten samt salt och peppar. Bred ut krämen över laxen och strö sedan över resten av västerbottenosten.
Sätt in i ugnen ca. 20 minuter tills laxen är färdig och osten gyllene. Servera med potatis och sherrysås.
Sherrysås
2 schalottenlökar
1 dl sherry
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche (fet)
salt och peppar
Hacka löken. Fräs i lite smör i en kastrull. Häll på sherry. Låt puttra i ca. 10 minuter. Sila av löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och blanda i grädde, creme fraiche, salt och peppar. Rör tills såsen blir jämn. Koka inte!
Till maten drack vi det här goda vita vinet:
Dr L Riesling (7218) 79 kr på systemet.
Igår hade vi våra vänner Emma och Olof över på middag. Det var en mysig kväll och vi spelade frågespel som jag älskar :). Jag lagade lasagne och gjorde hallonpannacotta till efterrätt. Lasagnen hittar ni recept på här.
Hallonpannacotta för ca 4-5 p.
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3/4 dl socker
200 g hallon
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Häll grädden i en kastrull och lägg i vaniljfröna samt stången och socker. Låt sjuda i några minuter, det ska inte koka. Rör om. Mixa hallonen till en puré och tillsätt till gräddblandningen. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör i blandningen. Häll upp på fina glas, t.ex martiniglas och ställ in i kylen i minst 3 timmar.
Chokladkolakakor, ca 20 st
Dessa är härligt sega och goda!
100 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl (ev. lite mer)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rumstempererat smör med socker och sirap till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget så att det inte bildas klumpar. Gör två rullar av smeten och lägg på bakplåtspapper. Dekorera ev. med strössel eller pärlsocker. Ställ in i ugnen max 15 minuter. Skär snittar medan kakan fortfarande är varm.
Just kombinationen hallonpannacotta med chokladkex fick jag förra året hos min arbetskollega Fredrik. Rikitg gott tillsammans :)
Ikväll kommer Emma och Olof till oss på middag. Vad vi ska äta avslöjar jag imorgon ;)
Såhär har jag iaf dukat:
Servetterna har jag vikt till båtar med fyra segel. Här kommer en steg-för-steg guide på hur man gör vikningen:
Ta en vanlig kvadratisk servett
Vi den till en triangel med de mönstrade delen uppåt
Vik ner ena hörnet såhär
Samma med det andra hörnet
Vik sen bak flärparna...
...så att det ser ut såhär
Sätt ihop flärparna mot varandra
Dra sen upp alla fyra segel mot dig.
Häromkvällen lagade Krille gulaschsoppa till mig :) Han utgick från ett recept på tasteline.com. Enkel och god!
ca. 4p
400 g köttfärs
2 gula lökar
6 potatisar
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
2 köttbuljongtävlingar
salt och peppar
Hacka löken och fräs i en gryta i smör. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Lägg i potatisen i grytan samt paprikapulver, tomatpuré, vatten, köttbuljong, salt och peppar. Låt koka under lock ca. 10 minuter. Stek samtidigt färsen med salt och peppar. Tillsätt färsen till soppan och låt koka ytterligare 10 minuter eller tills potatisen blir mjuk. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche.
Igår var Krille och jag på Mat & Destillat här i Lund. Vi firade att vi har varit tillsammans i 4 år! Vi bodde i samma korridor när vi pluggade och var goda vänner till en början, men sen växte kärleken fram :) Vi brukar försöka hitta på något på vår årsdag; första året bodde vi på lyxhotell i Bangkok, andra året på hotell i Köpenhamn och förra året var vi på champagneweekend på Örenäs slott. I år blev det "bara" restaurangbesök men vi ska ju till New York snart :)
Restaurangen är relativt nyöppnad. Inredningen var schysst och servisen var jättebra! Vi var väldigt nyfikna på deras meny innan vi gick dit eftersom de har endel inälvsmat i rätterna. Inälvsmat är inget jag egentligen tycker om. Vi förväntade oss helt nya smakuppleveler men de uteblev tyvärr. Annars var maten jättegod och fint tillagad.
Vi hade iaf en jättemysig kväll och skulle gärna gå dit igen!
Förrätten: Stekt anklever på sesambrioch med persika och persilja. Faktiskt väldigt gott med ren anklever, den är ju dock inte lika nötig i smaken som foie gras, men man vill ju inte äta tvångsmatade djur heller!
Varmrätten: Valkyriabrässerade oxkinder med märgmousse, brynt lök, körvel och betor. Det här var också gott, köttet föll isär för att det var så mört. Dock en alldeles förstor portion, verken Krille eller jag orkade äta upp! Märgmoussen smakade ungefär som köttsaft. Krille tyckte hela rätten påminde om boef bourguinon.
Vinet vi drack till maten var supergott men jag kommer inte ihåg vad det heter, servitören kallade det för "myrvinet" eftersom det var massa myror på etiketten.
Efterrätt: Hallonmousse med jordgubbssorbet, färska hallon och smörstekt vetekrutong. Vi råkade hugga in på efterrätten innan jag fotade :) Vi delade på en eftersom vi var så mätta efter varmrätten. Den var god men jag blev lite besviken då det i menyn på nätet stod att det skulle vara chokladsorbet (vi fick jordgubbssorbet), som jag var sugen på att testa.
Den här tesilen i silikon och det här goda teet fick jag av Ellen när hon var här :) Älskar teer med gräddsmak och perfekt nu till hösten när det börjar bli kallare.
Idag åkte Ellen och Madde hem igen. Vi hade det så kul och det var längesen jag skrattade så mycket! Varje gång man träffar riktigt bra vänner, trots att man inte sett varandra på evigheter, så känns det som man aldrig har varit ifrån varandra. Det är riktig kompiskärlek det :)
Fina Madde
Söta Ellen
Igår när jag mötte upp tjejerna så tog vi en fika på stan, sen gick vi hem till mig och lagade god middag. Det blev entrcôte, rotsaksgratäng och rödvinsås. Riktig höstmat, vilket vi tyckte passade pga vädret...
Köttet
Vi köpte en hel entrecôte som vi skar i ca. 1,5 cm stora bitar och klappade in med mycket nymalen svartpeppar och flingsalt. Vi stekte bitarna ca 2,5-3 minuter på var sida i mycket smör och olivolja på hög värme. Madde fick hjälpa mig då jag är sämst på att steka kött i stekpanna :/ Har alltid en tendens att steka sönder köttet. Måste träna mer på det, men det blir ju alltid perfekt när man steker kött i ugn med termometer...
Rotsaksgratäng, ca. 4p
Den här rotsaksgratängen brukar min mamma göra och den är "to die for", man kan aldrig sluta äta, så ett tips är att göra mycket ;)
6-8 stora potatisar
3-4 stora morötter
1 stor palsternacka
4-5 dl vispgrädde
salt och peppar
Sätt ugnen på ca 225 grader. Skala och riv alla rotsakerna. Blanda de rivna rotsakerna med rikligt med salt och peppar och lägg i en ugnsfast smord gratängform. Häll över grädden. Ställ in i ugnen tills den får fin färg, ca 40 minuter.
Rödvinsås, ca 4p.
Den här såsen är riktigt god och smakrik, ursprungsreceptet är likadant men med tranbärsgelé istället för svartvinbär och det är minst lika gott! Vi åt den här såsen en Nyårsafton första gången och den är perfekt att ha vid festliga middagar.
2 st schalottenlökar
2 dl smakrikt rött vin
2 msk kalvfond
0,5 tsk soja
3 msk svartvinbärsgelé
flingsalt
nymalen svartpeppar
några kvistar färsk timjan
50 g smör
Hacka lök. Koka ihop lök, vin, fond och soja till simmig konsistens på medelvärme, ca 15 minuter. Sila av löken. Vispa sedan i gelén. Salta och peppra. Hit går att förbereda. Vid servering: Värm såsen (koka ej!) Tillsätt hackad timjan och smöret klickvis under vispning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|