Senaste inläggen
God morgon! Jag har precis ätit frukost efter ett tufft spinningpass. Snart ska vi ut i solen, känns som sommarväder idag! Senare i eftermiddag ska vi in till Malmö och hejja på våra vänner Louise och Martin som ska springa Toughest. Det är en 8 km lång hinderbana på Ribban. Låter riktigt tufft!
Häromdagen lagade vi kabanossegryta, eller kreolsk gryta som många kallar det. Vi tog kyckling istället för fläskfilé och det blev jättebra! Krille var helt lyrisk eftersom det var så gott! Det är även min brors favoritmat. Förrutom att det är så gott så är det superenkelt att göra!
Kabanossegryta för ca 6p:
1 kg kycklingfilé (eller fläskfilé)
4 kabanossekorvar (som ölkorvar)
1 burk kalamataoliver
1/2 burk syltlök
1/2 liten burk smörgåsgurka (eller ca. 30 st)
1 stor röd paprika
5 dl vispgrädde
1 tsk torkad mejram
salt och peppar
Dela kycklingen i små bitar. Stek i en stekpanna så att de får färg. Lägg sedan kycklingen i en gryta. Hacka korven och papriken i mindre bitar, stek i pannan och häll sedan över i grytan. Sätt grytan på den varma plattan och tillsätt grädde, oliver, syltlök, gurka (delad i mindre bitar), mejram, salt och peppar. Var dock försiktig med saltet, smaka av! Låt puttra några minuter på svag värme. Servera med ris och sallad.
Dessa oliver använde jag.
Ha en trevlig lördag alla :)
Kram
Till Valborg bakade jag ett mozzarella och parmafyllt bröd. Receptet kommer från Leila Lindholms bok one more slice. Brödet blev jättegott och passar perfekt till picknickkorgen nu i vår och sommar. Dessutom går fyllningen att variera i all oändlighet ;)
Tortano med mozzarella och parmaskinka
15 g färsk jäst
3 dl vatten (37 gradigt)
2 msk olivolja
1 msk honung
1,5 msk flingsalt (jag tog 2 msk)
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special (ev. lite till)
2 mozzarellabollar (ca. 250 g.)
200 g parmaskinka
Smula jästen i en bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget till en elastiskt deg. Jäs degen under duk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Tryck ut degen för hand till en rektangel, ca 1 cm tjock. Skiva mozzarellan och lägg den samt skinkan över brödet. Pensla kanterna med vatten och rulla ihop från långsidan till en avlång rulle. Forma till en krans. Lägg kransen på bakplåtspapper på en plåt. Pudra över mjöl. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Ställ sedan in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 30-35 minuter och låt sedan svalna på galler.
Sorry för min dåliga uppdatering här, men jag har inte lagat så spännande mat den senaste veckan. Det blir mycket kött och sallad nu. Sommaren är ju snart här ;) Ikväll blev det köttbullar fyllda med minimozzarella, en rolig och mumsig variant på vanliga köttbullar.
Mozzarellafyllda kötbullar
500 g blandfärs
1 pkt minimozzarella
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
1/2 riven gul lök
ca 1,5 msk kalvfond
svartpeppar
grillkrydda
näve hackad basilika
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i någon minut. Lägg i färsen, riven lök, fond samt kryddor och blanda. När färsen luktar gott av kryddor brukar den bli bra :) Lägg en minimozzarella i en klick färs och rulla ihop till en köttbulle (jag delade på mozzarellabollarna för att få mindre köttbullar). Genomstek i smör. Jag åt mina med en sallad på bladspenat, broccoli, sockerärtor, tomat och gurka.
I helgen gjorde jag och Helena en god drink som passar bra i vår och sommar. Den liknar en strawberry daiquiri, så väldigt "farlig" med andra ord, hur god som helst!
Till ca 4 små drinkar:
ca 2 dl strawberry daiquiri juice (hittade på ICA)
ca 2 dl frusna jordgubbar
1/4 lime (juicen)
ca. 12 cl ljus rom
Lägg allt i en blender och mixa till en slät drink, om den blir för tjock häll i lite mer juice och mixa lite till.
Dra en limeskiva längs kanten på glasen och doppa dem i strösocker, så får du en fin kant :)
Här är juicen vi använde. Bilden är lånad av ICA.
Tänk att helgen alltid går så snabbt, redan måndag imorgon igen. Jag försöker se det positivt att man kommer in i de nyttiga rutinerna igen. Har dock varit duktig och tränat fredag, lördag och söndag. Men man har ju unnat sig lite gottigheter :) Så ikväll fick det bli lite fräsch och nyttig mat.
Kyckling med svarta linser och citronkesella, ca 4-5 p:
1 kg färsk kycklingfilé
3 msk olivolja
några droppar hot sauce eller sambal oelek
paprikapulver
grillkrydda
cayennepeppar
salt och peppar
3 dl svarta linser
1 röd paprika
1/2 squash
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 burk kesella
skalet från en citron
20 st oliver (gärna kalamati)
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka linserna enl anvisning på paketet.
Dela kycklingfiléerna i ca 3-4 delar. Lägg dem i en bunke och häll i olivolja samt kryddor. Massera in kryddorna. Stek sedan kycklingen i en het stekpanna så att den får färg. Lägg sedan över bitarna i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 10-15 minuter, tills de är genomstekta.
Hacka paprika och squash i småbitar. Stek i ett par minuter i olivolja, pressa i en vitlöksklyfta och salta och peppra. Blanda med de färdiga, avrunna linserna.
Blanda kesella med citronskal, hackade oliver, pressad vitlök, salt och peppar.
Smaklig spis :)
Igår hade vi vänner över på middag. Jag älskar middagsbjudningar, alltid lika kul! Särskilt när man har så trevliga vänner ;)
Vi bjöd på bacon och parmesankakor till fördrinken, har ni inte provat dem innan så gör det!!! Sen åt vi Boeuf Bourguignon med potatismos:
Vi avslutade med en Lemon meringue pie, alltså en citronmarängpaj. Pajen blev väldigt god, sötsyrligt fräsch. Dock skulle jag gärna vilja hitta ett recept där kakan blir lite högre, någon som har ett på lager?
Inte den vackraste skapelse jag gjort i mina dagar :)
Lemon meringue pie, ca 6-8p
Pajskal
2,5 dl vetemjöl
120 g smör
1 msk florsocker
en nypa salt
1 msk vatten
Citronfyllning
2 ekologiska citroner, skal och saft
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 hela ägg
2 äggulor
Maräng
4 äggvitor
5 msk strösocker
Tärna smöret i små bitar och blanda med resten av ingredienserna till pajskalet i en bunke. Det ska bli en jämn deg. Lägg lite plastfolie runt och lägg in i kylen ca 1 h. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajdegen och kavla med lite mjöl ut till en platt cirkel och lägg i en pajform, ca 20-25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter i ugnen. Ta ut pajskalet och höj ugnen till 250 grader.
Lägg alla ingredienserna till citronkrämen i en kastrull och låt långsamt nästan koka upp. Vispa hela tiden. När krämen har blivit tjock, så kyl den och vispa samtidigt i ett iskallt vattenbad (t.ex. i diskhon). Häll sen den svalnade krämen i pajformen. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt lite socker i taget. Spritsa ut marängen över pajen i valfritt mönster. Ställ in pajen i ca. 2-3 minuter, så att marängen får lite färg. Går att äta både ljummen och kall.
Måste bara tipsa om världens bästa zester från Microplane, helt underbar!
Färsfyllda skinkrullar har min svägerska Helena bjudit på ett par gånger och det är bara sååå gott! Det är superenkelt att göra och nyttigt ihop med en sallad. Ni måste prova :)
Färsfyllda skinkrullar, ca. 4-6p
1 kg blandfärs
ca 2 tsk köttbuljongpulver
ca 2 msk kalvfond
salt
svart och vitpeppar
färsk basilika
1 rödlök
ca. 35-40 st tunna, små skinkskivor
riven god ost
.......
bladsallad, t.ex isberg, bladspenat och ruccola
edamamebönor
gröna ärtor
morötter
fetaost
cocktailtomater
crema di balsamico
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda färsen med kryddor och hackad rödlök. Rulla ihop lite färs i varje skinkbit till små rullar och lägg i en ugnsform. Strö över riven ost. Sätt in i ugnen ca. 20-25 minuter. Gör salladen under tiden.
Måndag igen. Har ni haft en bra helg? Det har jag! I lördags var vi på SPA i Malmö på Victoria Park och efter det åt vi på Carib Kreol. Har ni inte testat Carib Kreol innan så rekommenderar jag det! De har massa goda drinkar och lite annorlunda mat. Victoria Park var också jättebra! Det är så mysigt att bara ligga och slappa, läsa tidningar och dricka te.
Idag slängde jag ihop en kycklinggryta som blev riktigt god, så den får ni prova!
Gosig kycklinggryta, ca 4p:
1 kg kycklingfilé
2 dl créme fraiche (den fete :))
2 dl vispgrädde
1 rågad tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1 rågad msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
paprikapulver
salt och peppar
en näve basilika
Dela kycklingen i små bitar. Stek i panna så att bitarna får färg i lite smör. Salta och peppra. Klicka i dijonsenap, créme fraiche och grädde. Pressa i en vitlöksklyfta, släng i mango chutney, sambal och paprikapulver. Låt puttra på medelvärme i några minuter. Strö över hackad färsk basilika strax innan servering.
Jag åt grytan med en sallad, men passar alldeles utmärkt med ris!
Ha en fortsatt trevlig måndag!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|