Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 11 april 2013 19:21

Vi kände för lite vegetariskt och det blev det nästan... linssoppa med lite bacon och hönsbuljong bara ;)

Gott, nyttigt, snabbt och mättande. Prova!


 


Linssoppa med bacon, 4p:


1,5 L vatten

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 färsk broccolibukett

1 pkt bacon

3 dl röda linser

2 hönsbuljongtärningar

spiskummin

curry

paprikapulver

cayennepeppar

svartpeppar

---------

crème fraiche 


Koka upp vattnet i en tekokare. Dela baconet i bitar och stek rätt hårt i en panna. Häll baconet i en stor kastrull. Hacka lök och vitlök. Slanta morötterna och dela broccolin i små buketter. Fräs lök, vitlök, morötter och broccoli i samma panna. Lägg det sedan tillsammans med baconet i kastrullen. Häll i det kokta vattnet och tillsätt buljong, avsköljda linser och kryddor. Koka ca 5-7 minuter. Servera med en klick crème fraiche.

Av Cecilia van Toor - 10 april 2013 18:05

Nu mår jag äntligen bättre! Sååå härligt att känna hunger! 

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i kålpudding, men den här blev faktiskt riktigt god, särskillt med riktigt tunna strimlor kål som är väl stekta. Så här blev den:


 


Till ca. 4 p:


500 g blandfärs

1 msk ströbröd

3 msk mjölk

1 ägg

2 msk kalvfond

1/2 msk köttbuljong (pulver)

svartpeppar

------

ett litet kålhuvud

2 msk sirap

salt och svartpeppar

smör

------

Sås på en höft:

lika delar smör och vetemjöl (ca. 2 msk av var)

mjölk

spad från kålpuddingen

kalvfond

köttbuljong

hackad basilika

svartpeppar

lite sambal oelek 


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla någon minut. Lägg i färsen, ägget, fond, buljong och peppar. Blanda ihop allt.

Skär kålen i tunna stimlor. Stek i stekpanna med smör. Salta och peppra. När kålen fått ordentligt med färg ringla över sirap.

Lägg hälften av kålen i botten på en liten ugnsform, lägg i färsen och täck med resten av kålen. Ställ in i ugnen ca. 30 minuter.

Gör sås under tiden; Smält smör i en kastrull, strö i lika mycket mjöl och vispa till en jämn smet. Häll i lite mjölk och vispa så att det inte blir klumpigt. Häll i mer mjölk eftersom, samt spadet från kålpuddingen. Låt det koka upp, rör hela tiden. Om såsen blir för tjock, späd med mer mjölk. Smaksätt såsen med fond, buljong, sambal, basilika och peppar. Smaka dig fram :)

Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis och lingonsylt. 

Av Cecilia van Toor - 8 april 2013 09:34

Förlåt för min frånvaro men jag har varit magsjuk sedan i onsdags. Ingen rolig historia :( Jag återkommer så snart jag mår bättre igen! 

Bjuder på en sommarbild så länge, längtar till sommaren och alla bröllop vi ska gå på :)


 

Linn och Davids bröllop på Ulvön -12


Av Cecilia van Toor - 1 april 2013 20:24

Har ni haft en bra påsk? Jag har jobbat fredag till söndag men har även hunnit med en sväng till mina föräldrar. Där var även mina bröder med familj. Tyvärr var det lite sjukstuga men vi hade trevligt ändå :) Nu äts det rester från mammas goda påskmat! Bl.a en jättegod Waldorfsallad.



Waldorfsallad 


4 st selleristjälkar

2 st äpplen (typ Ingrid Marie)

1 dl créme fraiche

0,75 dl majonäs

salt och peppar

valnöttet


Blanda creme fraiche, majonäs, salt och peppar. Hacka selleri och äpplen i mindre bitar och blanda ihop med krämen. Strö valnötter över.




Av Cecilia van Toor - 30 mars 2013 08:23

Glad Påsk kära vänner! Hoppas ni äter mycket gott och umgås med nära och kära :) Det jag gillar med påsken är att det känns så kravlöst, endast en helg att bara mysa. 

Om ni vill göra något extra till kvällens påskbuffé eller till förrätt kan ni prova bakad gräddfil. Vi hittade receptet i senaste buffé. Det är ju faktiskt en bra LCHF-förrätt om man kör på det spåret ;)



   


Bakad gräddfil, 4p:


1,5 dl gräddfil

0,5 dl vispgrädde

3 äggulor

salt och svartpeppar


kallrökt lax

vårlök

dill


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda gräddfil, grädde och äggulor, smaka av med salt och peppar. Häll upp i ugnståliga ugnsformar. Grädda i ugnen till en fastare konsistens, ca 25 minuter, håll lite koll. (i receptet stod det 125 grader 25 minuter, men det stämde inte alls!)

Hacka kallrökt lax i tärningar och skär löken i tunna skivor. Toppa varje form med lax, lök och dill. Ät direkt :)


Av Cecilia van Toor - 28 mars 2013 08:34

Skärtorsdag i dag! Vad äter ni på påsken? Är det den vanliga högtidsmaten, ägg, sill, Janssons och köttbullar? Är det något jag inte vill vara utan så är det någon smaskig påskdessert.

Här kommer ett tips på en bra påsktårta, det är en variant av Oscar II tårta, som Krille alltid gör till min födelsedag. Det är alltså en av mina favoriter :) Det är en mandelmarängbotten med smörkräm på, det hör ni ju själva hur gott det låter ;)


 


Krilles marängtårta med smörkräm


150 g finhackad sötmandel

2 dl strösocker

5 äggvitor


5 äggulor

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

175 g smör


vispad grädde

gröns vindruvor


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner sockret och fortsätt vispa. Vänd sedan i den finhackade mandeln. Bred ut smeten till en rundel på bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 25 minuter eller till den fått fin färg.


Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt nästan koka upp för att sedan sänka värmen så att det sjudar, rör hela tiden. När smeten tjocknat låt det svalna något och tillsätt sedan smöret i bitar och rör till en jämn smet. Låt sedan smeten svalna i kylskåp. När den stelnat bred ut den över den svala mandelbottnen. Dekorera med vispad grädde och delade vindruvor och kanske någon påskkyckling :) 




Av Cecilia van Toor - 27 mars 2013 19:07

Eftersom min kära sambo köpte 4 kg keso i söndags så var vi tvugna att hitta på någon ny maträtt med just keso. Vi inspirerades av Örjans currygratäng som vi lagade förra veckan och det blev faktiskt gott!! 


 



Kesogratäng, ca 4 p:


750 g keso

3 ägg

ca 1 dl riven smakrik ost

1-2 tsk curry

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk sambal oelek

salt och svartpeppar

1 röd paprika

1 purjolök

1 gul lök

200 g champinjoner


Sätt ugnen på 225 grader. Hacka paprika, lök och purjo. Dela svampen i bitar. Stek alla grönsaker i en stekpanna till de blir mjuka. Lägg grönsakerna i en stor ugnsform. Blanda keso, ägg och riven ost. Krydda. Bred ut kesoröran över grönsakerna och ställ in i ugnen i ca. 45 minuter eller tills gratängen fått färg. Låt den sedan vila lite innan servering, så att den stelnar.

Av Cecilia van Toor - 25 mars 2013 09:54

Idag är det Våffeldagen! Eftersom vi försöker vara hälsosamma i den här familjen så bjuder jag på ett recept på nyttiga våfflor :) Jag slängde ihop dem imorse och de blev helt ok!! Men det råder ingen tvivel på att riktiga frasvåfflor är de godaste!


 


Nyttiga våfflor, till 2-3 st:


1 dl mandelmjöl

2 ägg 

1 dl keso

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk mald vaniljstång

en nypa salt


lite lite smör till våffeljärnet


Blanda alla ingredienser. Värm våffeljärnet och fetta in det med smöret. Grädda våfflorna till de får fin färg. Lossa försiktigt våfflorna från järnet, de blir lite sköra. Serevera med t.ex hallon, keso och mandlar.



För er som vill slå på stort och äta riktiga frasvåfflor kommer här ett bra recept:

ca. 12 st.


150 g smör

2,5 dl kallt vatten

2 dl mjölk

knivsudd salt

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


Smält smör och låt det svalna. Häll vatten och mjölk i en bunke, Blanda vetemjöl med bakpulver och vispa i det i mjölkvattnet till det blir slätt. Rör ner det smälta smöret. Smörj våffeljärnet och grädda.

 




Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards