Senaste inläggen

Av Cecilia van Toor - 7 december 2012 16:47

Igår hade jag min gamla kursare Erica här. Vi lagade LCHF-hamburgare, vilket jag aldrig testat tidigare, och sååå gott det var!! Vi gjorde eget bröd, egna biffar och egen hamburgedressing. Krille tyckte tillochmed och det var godare än "vanlig" hamburgare! Så ni måste bara testa detta!


 


Jag har aldrig bakat LCHF-bröd innan men det var ju hur lätt som helst, inga långa jäsningstider här inte :) Jag hittade receptet på hamburgerbrödet hos rara-sara.


Till 6 par hamburgebröd (12 kakor):


6 ägg delade i vitor och gulor för sig.

1/2 tsk salt

1 msk fiberhusk

200 g philadelphiaost

1/2 tsk bakpulver

6 msk krossade linfrön


sesamfrön till garnering


Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa sedan äggulorna ordentligt i en annan bunke. Vispa philadelphia, fiberjusk och salt i gulorna till en jämn smet. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan i ägguleblandningen och tillsätt sen försiktigt bakpulver och linfrön. Låt stå ca. 10 minuter. Klicka sedan ut sex klickar per plåt och strö sesamfrön över hälften. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter tills de är gyllene.


Till ca 8-9 hamburgebiffar:


1 kg blandfärs

2 msk ströbröd och 2 msk mjölk

1 ägg

2-3 msk kalvfond

2 msk köttbuljongpulver

2 tsk grillkrydda

1 hackad lök

svartpeppar

ost till garnering


Blanda alla ingredienser i en bunke och forma lagom stora biffar. Stek i smör till genomstekt. Lägg på några skivor ost på biffarna när de börjar bli klara.


Hamburgerdressing:


2 dl créme fraiche 

2 msk majonäs (helst Hellmann´s)

10 st saltgurkebitar

ca. 1 msk chilisås (typ Heinz)

salt och peppar


Hacka gurkan i små bitar och blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.


Sen kan man ju ha vad man vill på hamburgaren; vi hade sallad, tomat, rå gul lök, avokado och stekt bacon.









Av Cecilia van Toor - 4 december 2012 20:18

Ursäkta att jag varit frånvarande från bloggen ett tag. Vi har nämligen spenderat en mysig  långhelg i Stockholm. Vi åkte upp för att fira min käre fars 60-års dag. Förutom ett trevligt födelsedagskalas han vi med att gå på Gamla stans julmarknad, mysa med brorsbarnen, baka lussebullar och gå på Fotografiska. Här kommer lite bilder från helgen:


     

När vi kom upp hade precis vintern kommit, så vi tog en långpromenad med föräldrarna i snön.


   

Vi samlades hela släkten i en lokal och åt en massa god mat som min mamma lagat. Det blev en jättelyckad kväll :)


   

Busiga Wille :)

Observera: The Tomten, haha


 

Bilder från Gamla stan och Stortorget med dess julmarkand


 

Lussebullar


         

På söndagen var vi på Fotografiska och kollade på David LaChapelle, det var en maffig utställning!


Jag får återkomma med recept från mammas goda buffé! Ha en bra kväll :) 

Av Cecilia van Toor - 26 november 2012 20:02

Jag är rätt så sliten efter helgen. Hade ju middag här i fredags och var på fest i lördags, rolig helg men nu är det tillbaka till vardagen! Jag har iaf varit duktig och tränat efter jobbet trots tröttheten. Jag tycker jag har varit duktig med träningen ett bra tag nu men inget händer... så nu får det bli lite mer fokus på både kost och träning. Blir nog till att äta lite mindre kolhydrater och inget "skit" på vardagarna! Så framöver blir det nog lite mer "nyttiga" recept i still med denna:

   


För 2 p:


400-500 g kycklingfilé

Marinad:

ca. 1 msk kalvfond

ca. 1 msk kycklingfond

ca. 1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta

färsk basilika

paprikapulver

chilipulver

svartpeppar

----------

1 pkt bacon

1 avocado

fetaost

salladsblad


Blanda ingredienserna till marinaden och häll i en plastpåse ihop med kycklingfilé i bitar. Låt marinera några minuter. Stek sedan till kycklingen är genomstekt. Stek bacon i bitar. Servera bacon och kycklingen med salladsblad, fetaost och avocado i bitar.



Jag och två vänner har startat en WhatsApp-grupp där vi sporrar varandra till hälsosam kost och träning! Vi sitter just nu och diskuterar om vi ska boka in något lopp till vår/sommaren... får se vad det blir ;) Ha en trevlig kväll gott folk :)


Av Cecilia van Toor - 24 november 2012 15:01

I går hade vi goda vänner över på middag. Vi bjöd på en trerättersmiddag i champagnens tecken. Till förrätt blev det favorit i repris: Jordärtskockssoppa med bacon strössel, som vi drack champagne till. Till varmrätt lagade vi hel öring i ugn (tack Malin och Örjan) med champagnesås. Champagnesås har jag aldrig gjort tidigare men det blev riktigt gott så det måste ni prova!! Slutligen bjöd vi på hemmagjord citronsorbet med bubbel.


 

Jordärtskockssoppa med baconströssel


   

Hel öring i ugn med champagnesås och smörstekt bladspenat


Champagnesås för ca. 6 p:


1 schalottenlök

1 liten morot

1 liten palsternacka

1 liten vitlöksklyfta (eller en halv)

2 fiskbuljongtärningar

4 dl champagne (eller annat torrt mousserande)

3 dl vispgrädde

nymald svartpeppar


Hacka scalottenlöken fint och fräs i en klick smör i en kastrull. Skala och hacka moroten och palsternackan i mindre bitar och fräs med löken. Hacka vitlöken i bitar och lägg i. Låt allt fräsa i ett par minuter, se till så att det inte bränns! Tillsätt champagnen och buljongtärningarna. Kocka ner till hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädden och sjud i några minuter. Mixa sedan såsen med stavmixer, smaka av med peppar.


   


Jag testade Jamie Olivers recept på citronsorbet, den blev riktigt smaskig! Bra att förbereda dagen innan.


Till 6 kulor citronsorbet:


200 g socker

2 dl vatten

2 dl pressad citronsaft (jag använde 6 mindre citroner)

skalet från en citron

1 rågad msk mascarpone


Lägg en form i frysen (jag tog en avlång brödform). Häll socker och vatten i en kastrull och koka försiktigt i ca 5 minuter. Låt svalna i kastrullen ca 15 minuter. Tillsätt citronsaft, citronskal och mascarpone och rör runt till det blir en jämn "soppa". (Det var några små "klumpar" av mascarpone kvar som jag aldrig lyckades blanda ut, men det märktes inte sen.) Häll sorbetsoppan i den kalla formen och ställ in i frysen igen, täck med plastfolie. I receptet skulle man röra runt en gång i timmen i tre timmar, men jag rörde bara runt en gång efter ca en och en halv timme, sen fick den stå ett dygn innan servering. Vid servering: Lägg sen en kula av sorbeten i ett glas och häll på champagne. Blir lyxigt bubbligt! Jag serverade även mandelbiscotti till.

 


 

Sen drack vi kaffe ur dessa söta gamla kaffekoppar som vi fått från Krilles mammas barndomshem.


Av Cecilia van Toor - 21 november 2012 19:14

Här kommer tips på en kolhydratsfattig rätt som min älskade sambo lagade till mig idag! Supergod var den!


 


För ca 4p:


1 kg kycklingfilé

en bit ädelost (ca. 150 g) (extra gott med Saint Agur-ost!)

2 msk kycklingfond

2 msk kalvfond

2 msk olivolja

paprikapulver

chilipulver

svartpeppar

färsk basilika

1 klyfta vitlök


Ansa och dela kycklingfiléerna på hälften, skär ett snitt i varje del, lägg dem i en påse. Häll i fond, olivolja, paprikapulver, chilipulver, svartpeppar, hackad färsk basilika och pressad vitlök. Förslut påsen och blanda runt allt ordentligt. Ju längre kycklingen får ligga i marinaden, desto bättre. Har man ont om tid räcker det med några minuter. Ta sedan upp kycklingbitarna och lägg en bit ost i varje snitt. Stek sedan kycklingen i smör i en stekpanna till den är genomstekt. Osten brukar smälta ut som en sås. Servera med stekta champinjoner och sallad.  

Av Cecilia van Toor - 19 november 2012 20:47

I helgen lagade Lisa en supergod jordärtskockssoppa. Jag kommer lätt att göra denna soppa flera gånger för den var så god! Dessutom gick den snabbt att göra :)


 


Lisas goda jordärtskockssoppa, ca 6 p (som förrätt):


750 g jordärtskockor

3 schalottenlökar

en klick smör

4,5 dl vitt vin

6 dl vispgrädde

salt och nymalen svartpeppar


Hacka löken fint och fräs i smör i en kastrull. Skala och dela kockorna i mindre bitar och fräs med löken i några minuter. Tillsätt vinet och koka till hälften. Häll sedan på grädden och låt sjuda i några minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med knaperstekt bacon i bitar, 

Av Cecilia van Toor - 19 november 2012 20:16

I helgen var jag i Göteborg på "reunion" med mina vänner som jag känt sedan gymnasiet. Vi hälsade alla på Helena som har köpt hus ute i Långedrag. Det renoverar för fullt men jag är säker på att det kommer bli supersnyggt när de är klara. Långedrag är verkligen ett fint område nära havet. 

Jag fick även träffa Sandras bebis Vilgot för första gången och han var sååå söt och verkligen jättesnäll :) Han trivdes nog bra med all uppmärksamhet han fick av oss "tanter".

Som jag älskar alla dessa tjejer, alla bor utspridda över landet men trots det ses vi minst 2 ggr/år. Här kommer bilder från helgen (vissa bilder har jag snott av Sanna, skriver vilka under bilden):


Sannas bild: Fina Vilgot :)


       

Vi gick en sväng i Haga


     

Vi köpte färsk fisk i Feskekörka


                       

(Bild 4, 10 och 11 är tagna av Sanna.)Vi gick på julmarknad på Liseberg, vilket var jättemysigt men kallt. Rekommenderas verkligen. Vi drack glögg och det spelades julmusik så man fick verkligen julstämning, dock lite tidigt kanske men det gör inget ;)

Av Cecilia van Toor - 15 november 2012 22:13

Ikväll har jag varit med kollegor från jobbet på inspelning av Robins. Det var kul att komma iväg mitt i veckan och skratta lite. Om ni är sugna och bor i Malmöområdet så ska de spela in fem program till, de går att få tag på biljetter här. Biljetterna kostar endast 100kr.



Kvällens gäster var Kristian Luuk och Gina Dirawi. Programmet sänd på lördag, så missa inte det! Ni kanske får en glimt av mig ;)


Innan showen åt vi på centralen i Malmö. Jag åt dumplings:

 


Jag blev lite sugen på att testa göra egna dumplings. Får se om man kan få till det snart...


God natt mina vänner, nu ska jag sova. Imorgon bär det av till Göteborg och där blir det reunion med mina kära sundsvallstjejer:) 



Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Ovido - Quiz & Flashcards