Direktlänk till inlägg 14 juli 2012

Vit choklad- och hallonmoussetårta

Av Cecilia van Toor - 14 juli 2012 10:55

Vi är i Halmstad hos mina föräldrar över helgen. Min bror Magnus med familj är också här. Vi blir bortskämda med en massa god mat, bl.a den här goda tårtan:


 

 


Ni måste prova den! Den är himmelsk! Receptet kommer från Elle mat & vin.


ca. 10-12 bitar


2 tårtbottnar (20 cm i diameter) (en tårtbotten blir över!)

3 ägg

2,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör + lite till formen

1 dl gräddfil

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

100 g mörk choklad

2 msk kallt kaffe


Hallonmousse

6 gelatinblad

300 g frysta hallon

2 msk likör, gärna hallon (outspädd hallonsaft går också bra)

4 äggulor

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde


Vit chokladmousse

300 g vit choklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Garnering

bär, mamma använde physalis

ätbara blommor

ev. florsocker att pudra över


Chokladbotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i gräddfilen. Blanda med äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och rör ner den med det kalla kaffet i smeten.

Smörj formen. Fyll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt bottnen svalna och dela den sedan till två bottnar. Lägg tillbaka den ena botten i formen.


Hallonmousse:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa hallonen med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.

Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.


Vit chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över hallonmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


Ta ut tårtan en stund innan servering och dekorera med blommor och bär. Pudra över florsocker.


(Fyll överbliven mousse i små portionsfomar och frys in. Den överblivna tårtbottnen kan serveras till moussen, eller sparas i frysen.) 

 
ANNONS
 
Jeanette

Jeanette

14 juli 2012 15:36

Den ser himmelsk god ut.

http://kuriosakabinett.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia van Toor - 14 oktober 2013 11:17

Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida.    Många kramar Cecilia ...

Av Cecilia van Toor - 8 oktober 2013 19:52

Nu när vi går mot kallare tider så passar det ju utmärkt med en värmande soppa. Pumpor finns det ju fullt av ute i butikerna nu, så jag provade att laga soppa på det. Det blev en mumsig soppa som passar både som varmrätt ihop med ett gott bröd eller ...

Av Cecilia van Toor - 7 oktober 2013 09:30

God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.      Man behöver inte så mycket c...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 19:43

Idag har vi varit på en liten söndagsutflykt i Häckeberga. Vi slog oss fräckt ner i Häckebergas slotts trädgård och fikade medhavd picknick och lapade sol :) Sen gick vi längs en stig en bit runt sjön. Supermysigt! Här kommer lite biler:     H...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 10:47

God morgon!   Morgonens frukost: hårdbröd (knäckemacka), kaffe och ägg. Vad säger ni? Hårdbröd eller knäckemacka? Här i Skåne brukar jag inte bli förstådd om jag säger hårdbröd...   Idag är jag pigg och ser fram emot en dag med träning, utfl...

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se