Direktlänk till inlägg 19 mars 2013

Tårta Tricolor

Av Cecilia van Toor - 19 mars 2013 18:32

Idag har en av mina bästa vänner fött en jättevacker son! Det firar jag här med ett tårtrecept :)

När Krille fyllde år gjorde min mamma en supergod och superhög! tårta. Den ser verkligen ut som en Disneytårta. Hon inspirerades av en tårta som som blev utsedd till Sveriges godaste tårta 2012!


 


Receptet räcker till många, vi var åtta stycken och åt inte ens hälften! Tänk på att det tar sin tid att göra tårtan. Ett tips är att göra ett lager om dagen, varje mousse behöver vara i frysen minst 4 timmar innan nästa lager kan läggas på...


Browniebotten med nötter

100 g hasselnötter

225 g smält smör

3 ägg

1 dl kakao

4 dl socker

3 dl mjöl

1 nypa salt


Chokladmousse

6 gelatinblad

100 g mörk choklad, 70%

4 äggvitor

3,5 dl socker

1 dl vatten

2 dl grädde


Svartvinbärsmousse

6 gelatinblad

300 g frysta svartvinbär

2 msk likör, gärna svartvinbär (outspädd saft går också bra)

4 äggulor

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde


Vit chokladmousse

300 g vit choklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan. Smält smöret. Tillsätt resten av ingredienserna förutom nötterna och rör till en jämn smet. Tillsätt nötterna. Smörj en springform på ca. 25 cm i diameter och häll i smeten, grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna.


Chokladmousse:

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Koka upp socker och vatten i en kastrull till en sockerlag (120 grader). Tillsätt sockerlagen till äggvitorna i en fin stråle och vispa tills de har svalnat. Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter. Krama ur dem och smält försiktigt på låg värme i en kastrull. Smält chokladen (i vattenbad eller försiktigt i micron). Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ned chokladen och gelatinet i äggvitesmeten, och blanda det sedan med grädden. Bred ut moussen över browniebottnen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


OBS! Om du har en vanlig springform där kanten inte är så hög, klä kanten med bakplåtspapper som sticker upp en bra bit ovanför.


Svartvinbärsmousse

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa svartvinbären med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.

Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan och chokladmoussen i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.


Vit chokladmousse:

Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över svartvinbärsmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.


Dekorera tårtan med valfria bär, choklad eller blommor! Vi hade physalis, blåbär och hallon.

 

 



 
ANNONS
 
Jeanette

Jeanette

19 mars 2013 20:30

Jösses kan man ens göra sånna fina tårtor. Din mamma är grym :)

http://kuriosakabinett.blogg.se

 
Ingen bild

Sandra

19 mars 2013 20:42

Det där är vad jag kallar en tårta!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia van Toor - 14 oktober 2013 11:17

Hej mina underbara matvänner! Nu har jag flyttat till en ny sida och jag hoppas verkligen att ni följer mig dit: matdelikat.se, klicka på länken för att komma till min sida.    Många kramar Cecilia ...

Av Cecilia van Toor - 8 oktober 2013 19:52

Nu när vi går mot kallare tider så passar det ju utmärkt med en värmande soppa. Pumpor finns det ju fullt av ute i butikerna nu, så jag provade att laga soppa på det. Det blev en mumsig soppa som passar både som varmrätt ihop med ett gott bröd eller ...

Av Cecilia van Toor - 7 oktober 2013 09:30

God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.      Man behöver inte så mycket c...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 19:43

Idag har vi varit på en liten söndagsutflykt i Häckeberga. Vi slog oss fräckt ner i Häckebergas slotts trädgård och fikade medhavd picknick och lapade sol :) Sen gick vi längs en stig en bit runt sjön. Supermysigt! Här kommer lite biler:     H...

Av Cecilia van Toor - 6 oktober 2013 10:47

God morgon!   Morgonens frukost: hårdbröd (knäckemacka), kaffe och ägg. Vad säger ni? Hårdbröd eller knäckemacka? Här i Skåne brukar jag inte bli förstådd om jag säger hårdbröd...   Idag är jag pigg och ser fram emot en dag med träning, utfl...

Presentation


Matdelikat är en blogg om god mat och bak.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ matdelikat med Blogkeen
Följ matdelikat med Bloglovin'

Matbloggpriset

Nominera mig till Matbloggspriset Folkets val

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se